Ryż z warzywami w 25 minut

29.12.2015

Witajcie.
Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na obiad w 25min. Tak jest to możliwe, żeby od podstaw ugotować obiad w tak krótkim czasie. Przypuszczam, że dość często Wam się zdarza nie mieć czasu na ugotowanie obiadu, bo w mojej rodzinie to częste zjawisko. Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Danie to powstało właśnie w takich okolicznościach. Do tego myślę, że jest w miarę zdrowe i smaczne.
Czytając różne książki kucharskie dowiedziałam się, że w kuchni musisz mieć koniecznie kilka podstawowych produktów, bo bez nich ciężko jest zrobić szybki obiad, ale jak je zdobędziesz i będziesz mieć pod ręką, to w kuchni możesz czarować. Ale o tym napiszę innym razem.
Porcja:
2-3 osoby

Potrzebne składniki:

1 kubek ryżu
pomidory krojone w puszcze
biała fasola z puszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz świeżo mielony
0,5 łyżeczki tymianku suszonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich


Wykonanie:

Najpierw nastaw czajnik z wodą. Woda będzie Ci potrzebna do ugotowania ryżu. Pewnie dziwi Cię słowo czajnik, a nie garnek. To nie pomyłka, zaraz wszystko wyjaśnię. W tym czasie rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, będzie Ci potrzebny do przygotowania sosu.
Na rozgrzany olej na patelni dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż go lekko. Dodaj puszkę pomidorów i puszkę odsączonej z zalewy białej fasoli. Dodaj przyprawy i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu.
W momencie wrzenia wody w czajniku, w garnku rozpuść 1 łyżkę oleju z pestek winogron lub masła klarowanego. Wsyp do garnka 1 kubek sypkiego ryżu i wlej 2 kubki wrzątku. Zawsze w proporcji 1:2. Ryż posól i przykryj garnek. Całość gotuj na bardzo małym ogniu przez czas podany na opakowaniu, czyli ok. 15min.
Pamiętam jak przeczytałam kiedyś o tym sposobie gotowania ryżu i mocno mnie on zaintrygował, więc postanowiłam go wypróbować. Od tamtej pory nie stosuję tradycyjnego gotowania ryżu w woreczkach, ponieważ ryż gotowany w ten sposób jest smaczny, sypki, a do tego ma ciekawy zapach. Ten przepis prażenia nie tylko ryżu stosuję już od dawna w swojej kuchni i świetnie się on sprawdza również do kasz.
Na koniec na talerz nałóż ryż i całość polej sosem z fasolą.
Wykonując to danie ważna jest kolejność wykonywanych czynności, bo tylko wtedy uda Wam się ugotować obiad szybko.
Zapraszam to wypróbowania przepisu.
A może Wy znacie przepis na równie szybki obiad? Podzielcie się nim.

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3