Łatwe ciasto z bananami, czyli jak szybko zrobić słodki deser

04.01.2016

Do dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie koleżanka, która napisała dziś do mnie z prośbą o łatwy przepis na ciasto.
Przypomniał mi się mój pierwszy przepis na ciasto, który mam wycięty z gazety i wsadzony jest do mojego zeszytu z przepisami. Jak dobrze pamiętam to było to jeszcze w ogólniaku, czyli jakieś 17 lat temu. O rany jak dawno! Nie w znaczeniu ile mam lat, tylko od jak dawna mam swój zeszyt z przepisami i od jak dawna mam przysłowiowego kręćka na punkcie gotowania.
Przepis jest bardzo łatwy i zrobi go każdy, kto włoży w to trochę serca i zaangażowania, a do tego będzie trzymał się przepisu! To ważne zwłaszcza w początkowej fazie nauki gotowania. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa żeby móc upiec proste ciasto, które będzie smaczne i pachnące. A poza tym zawsze to będzie zdrowszy deser od kupnych gotowców, które naszprycowane są chemią i barwnikami tylko po to, żebyśmy wyszli ze sklepu właśnie z tym ciastem.


Potrzebne składniki:

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
6 całych jaja
szczypta soli
2 duże banany
papier do pieczenia
tortownica

Wykonanie:

Całe jajka ubij na pianę mikserem z cukrem, który dodawaj po trochu. Następnie dodaj mąkę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładaj blisko siebie obrane banany pocięte w plastry o grubości ok. 1 cm. Ciasto piecz w temp. 180°C przez ok. 50 min bez termoobiegu z grzaniem na górze i na dole. Ciasto i tak będzie miało chrupiącą górę, więc termoobieg mógłby je za bardzo wysuszyć.

Moje wskazówki:

Ciasto jest dość słodkie, więc jak nie lubisz zbyt słodkich ciast, to proponuję mniejszą ilość cukru. Ja ciasto podaję posypane cukrem pudrem, ale robiłam je też w wersji z polewą czekoladową. To raczej dla amatorów bardzo słodkich wrażeń.
Banany można zastąpić jabłkami, także robiłam i ciasto smakuje mniej słodko.
Ważną informacją jest też znanie wymiarów własnej tortownicy. Ja długo nie mogłam dojść dlaczego moje ciasta są takie niskie, aż popytałam wśród osób, które pieką i okazało się, że moja tortownica jest z kategorii ? duża? i ma średnicę 28cm. Nie jest to standardowy wymiar, więc trzeba uważnie czytać przepisy i sprawdzać na jaki rozmiar tortownicy jest przepis.

Gdyby ktoś potrzebował przepisu na tortownicę 26cm, to chętnie podam.

Pozdrawiam na słodko

M.

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3