Wspomnienie lata, czyli mięsne wariacje

17.01.2016

Kilka dni temu w sklepie mięsnym kupiłam polędwiczkę wieprzową. Kupiłam ją, bo apetycznie wyglądała i jak to ze mną bywa nie miałam jeszcze pojęcia, co z niej zrobię. Szperałam po różnych blogach w internecie w poszukiwaniu inspiracji i w każdym z przepisów czegoś mi brakowało.
Postanowiłam udać się do lodówki, w której znalazłam kilka pasujących składników i stwierdziłam ze zrobię roladki z polędwiczek nadziewane różnymi składnikami. Tymi składnikami były ser pleśniowy kozi i chorizo. Rozejrzałam się po kuchni, bo czegoś mi brakowało i przypomniało mi się odkrycie mięsne minionego lata.
Ale muszę zacząć od początku. Byłam zaproszona na prawdziwą wieś, gdzie były krowy, kury, pola i piękny ogród z warzywami. Poczęstowano mnie szaszłykami, gdzie dodatkiem do mięsa była śliwka suszona. To było coś wspaniałego. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam, chociaż szaszłyki w różnych postaciach jadałam. Znałam oczywiście schab z śliwką z rodzinnego domu, ale w tym wydaniu miało to dużo głębszy smak. Później serwowałam moim gościom takie szaszłyki i wszystkim bardzo smakowały. Muszę dodać, że nawet tym, którzy nie przepadają za połączeniem mięsa z owocami.
Jak sobie przypomniałam o tym smaku i o tych miłych chwilach, to aż mi się ciepło w serduchu zrobiło i postanowiłam odtworzyć ten smak w zimowym dzień w zaciszu własnej kuchni.
Z tego mojego eksperymentu z polędwiczką w roli głównej najlepiej wypadło połączenia mięsa ze śliwką suszoną. Ciekawym połączeniem było też zestawienie śliwki suszonej z chorizo, natomiast najmniej smakowały nam roladki z serem kozim.
A o to i przepis na moje roladki z polędwiczki wieprzowej.
Porcja:
4 osoby

Potrzebne składnik:

1 polędwica wieprzowa
musztarda chrzanowa
pieprz świeżo mielony
sól
suszony rozmaryn
suszone śliwki
ser pleśniowy kozi
chorizo

Wykonanie:

Polędwicę pokrój w ok. 3cm kawałki, które kolejno rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa z obu stron. Następnie posmaruj każdy kawałek polędwiczki z jednej strony musztardą. Wystarczy pół łyżeczki musztardy na kawałek polędwiczki. Następnie posól i dodaj pieprz do smaku. Na tak przygotowany kawałek połóż plasterek chorizo lub ser pleśniowy kozi lub suszoną śliwkę lub chorizo z suszoną śliwką. W ten sposób przygotujesz różne roladki, a dzięki temu będziesz mógł wybrać swoje ulubione połączenie.
Tak przygotowane mięso zwiń i poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posól, dodaj pieprz świeżo zmielony i całość posyp odrobiną suszonego rozmarynu. Potrawę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C używając grzałki górnej i dolnej w piekarniku. Piecz przez ok. 20 min, aż roladki się zarumienią. Później przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz jeszcze przez 10 min. Ja roladki podawałam z kaszą jaglaną i sosem beszamelowym, ale możesz sam wybrać dodatki, z którymi najlepiej by ci smakowały.
A Tobie, które roladki najbardziej smakowały? A może masz inny pomysł? Podziel się swoim przepisem umieszczając go w komentarzach lub napisz do mnie na adres: guepe@poczta.onet.pl
Pozdrawiam i przypomnijcie sobie Wasze smaki, z którymi macie miłe wspomnienia i spróbujcie je odtworzyć we własnych kuchennych zakamarkach. Zobaczycie jakie to ciekawe przeżycie.
M.
P.S. Przepis na kaszę jaglaną i sos podam innym razem.

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3