Potrawa jak Shrek

06.02.2016

Inspiracją do dzisiejszego przepisu był utwór z filmu Shrek 3, który oglądaliśmy w zimowe sobotnie popołudnie. Zawsze podobał mi się ten utwór, ale dawno już go nie słyszałam i w zasadzie o nim zapomniałam. Jak obejrzałam ten film, już chyba po raz setny, to stwierdziłam, że muszę Wam o tym napisać. Utwór z filmu, gdy go znalazłam w internecie podpisany był jako "smutna piosenka". Fakt, jest nostalgiczny, ale chyba zależy kto, co lubi, bo mnie on wprowadza w zadumę i skupienie.
Zatem jak postać Shreka, to danie musi być pasujące do głównego bohatera. Moim pierwszym skojarzeniem był szpinak, ponieważ pasuje on do jego charakteru i koloru skóry. Szpinak jest trochę jak główny bohater tego filmu, nie dość, że kolor skóry ten sam, to jeszcze niebanalna osobowość. Uważam, że szpinak jest bardzo twórczym i ciekawym składnikiem, ale trzeba go odkryć i dobrze doprawić żeby był smaczny. Tak samo jest ze Shrekiem, który jak ten Ogr ma warstwy i z pozoru niesympatyczny i zimny, w środku jest wrażliwym i uczuciowym typem.
Szpinak trzeba popróbować w różnych połączeniach, żeby móc powiedzieć, które nam smakuje bardziej, a które mniej. Muszę powiedzieć, że kiedyś za nim nie przepadałam i przeczytałam gdzieś, że szpinak trzeba mocno przyprawić żeby był smaczny. Faktycznie, jest to prawda. Szpinak, który przygotowałam ostatnio dla moich gości miał być jedynie dodatkiem do dania głównego, a tylu osobom smakował, że przyćmił dania główne. Pomyślałam, że warto w takim razie o nim napisać.
Poniżej lista potrzebnych składników z ilościami, a także sposób wykonania.
Porcja:

3-4 osoby


Potrzebne składniki:


1 łyżka oleju kokosowego
450g szpinaku mrożonego w formie brykietu (może też być świeży)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
śmietana 18% (w małym kubeczku)
pieprz
sól



Wykonanie:


Do rozgrzanego oleju kokosowego dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną cebulę. Całość lekko podsmaż, a następnie wrzuć szpinak mrożony lub świeży i przykryj patelnię pokrywką. Duś do całkowitego rozmrożenia się szpinaku i do jego miękkości. Kolejno dodaj śmietanę 18% , a całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli lubicie czosnek, to możecie spokojnie dodać jeszcze jeden lub nawet dwa ząbki.
Tak przygotowany szpinak można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie, np. z kaszą gryczaną lub jaglaną.
Życzę smacznego, a dla ciekawych utwór, o którym mowa w tym przepisie

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3