Witaminy, witaminy...

06.02.2016

Witajcie, dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na surówkę z marchewki. Niby brzmi banalnie, ale będzie inaczej. Czytajcie dalej.
Inspiracją w zasadzie była audycja w radiowej Trójce o produktach rodzimych. I tak sobie pomyślałam, że czemu o tym nie napisać. Statystyki mówią, że na szczęście rośnie zainteresowanie krajowymi produktami, ale wciąż to mniejszość kupowanych przez nas produktów. Na szczęści lepiej się ma rzecz z warzywami i owocami. Kupujemy ich zdecydowanie więcej niż kiedyś i bardziej zwracamy uwagę na ich kraj pochodzenia. Marchewka i jabłko to dla mnie sztandarowe produkty uprawiane w naszym kraju. Jabłka ostatnio stały się bardzo popularne za sprawą pewnego wydarzenia, ale nie o tym będę dziś pisać.
Marchewkę uprawiamy na prawie każdej działce, żeby była na zupę, żeby była na marchewkę z groszkiem, nawet na ciasto marchewkowe, no i oczywiście na surówki. Marchewka bardzo dobrze się przechowuje przez zimę i dlatego może nas cieszyć swoim aromatem i kolorem do wiosny. Dodam do tego, że łatwo się ją uprawia. Muszę wspomnieć tu koniecznie, że w działkowca bawię się od całkiem niedawna, a udało mi się wyhodować własną marchewkę.
Poniżej przepis na surówkę z marchewki i jabłka inaczej.

Porcja:
3-4 osoby

Potrzebne składniki:

2 marchewki
1 jabłko
2 łyżki oleju z pestek winogron
kilka kropli cytryny
0,5 łyżeczki cukru (w razie konieczności)

Wykonanie:

Obierz umytą wcześniej marchewkę i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. To samo zrób z jabłkiem. Pamiętaj, żeby z jabłka pozbyć się gniazda nasiennego krojąc je na ćwiartki. Jak wybierzesz słodką odmianę jabłka, to na pewno nie będziesz musiał dodawać cukru. Jeżeli jabłko okaże się mało słodkie, to nie katuj rodziny i siebie i dodaj ok. 0,5 łyżeczki cukru. Zamiast białego możesz wybrać zdrowszy, trzcinowy lub brązowy.
Całość wymieszaj i skrop odrobiną cytryny, bo w przeciwnym razie jabłko zrobi się ciemne, a surówka nie będzie wyglądać apetycznie.
Tak przygotowaną surówkę wymieszaj z olejem z pestek winogron lub z olejem lnianym. Nie polecam oliwy z oliwek, ponieważ ma specyficzny smak, który nie będzie tu pasował. Olej z pestek winogron może być świetną alternatywą dla śmietany, którą stosujemy najczęściej. Danie to serwowałam moim najbliższym z nuggetsami z kurczaka, ale na to przepis podam wkrótce.
Życzę przede wszystkim zdrowia tej zimy, bo sezon przeziębień w pełni i oczywiście smacznego.
P.S. Dzisiaj zamiast zdjęcia mojej potrawy, jest zdjęcie "bukietu" z marchewki. Nie mogłam się powstrzymać. Prawda, że ładny?
Pozdrawiam
M...

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3