Spaghetti biało-zielone

23.03.2016

Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moimi wrażeniami z koncertu Ani Dąbrowskiej, który odbył się ostatnio w Szczecinie. Był to pierwszy koncert promujący nową płytę pt. "Dla Naiwnych Marzycieli". Ania w trakcie koncertu prezentowała swoje nowe utwory, ale także i stare. Jednym z tych starych, ale bardzo lubianym przeze mnie jest piosenka pt. "Trudno mi się przyznać". Bardzo lubię ten utwór, a tekst
"Wiem, że jestem jedną tych co nie boją się żyć. (...) I trudno mi się przyznać, że to wszystko traci sens gdy Ciebie nie ma"
ma moc! Muzyka na żywo zawsze mnie urzeka, a jak jest dobra i przyjemna dla ucha, to tym milej mi się jej słucha. Bardzo lubię wokalistkę w szczególności za jej talent muzyczny i bardzo ciekawy głos. Ania Dąbrowska ubrana była w zieloną, długą sukienkę, w której prezentowała się bardzo elegancko, a do tego te zielone światła wkoło...
Zainspirowało mnie to do podania Wam przepisu na spaghetti ze szpinakiem. Jest to szybkie danie, które może być alternatywą dla amatorów tradycyjnego spaghetti, a także dla lubiących innowacje na talerzu.
Pomysł na to danie zrodził się zupełnie przypadkowo, ale było na tyle smaczne i dobre, że zostało u nas na dłużej. Przypadkowość tego dania polegała na tym, że kiedyś zrobiłam za dużo szpinaku na obiad, o którym pisałam wcześniej i nie wiedziałam, co z nim zrobić.
Postanowiłam podsmażyć mięso mielone i ugotować do tego makaron.
Spróbujcie, to naprawdę proste danie.

Porcja:

3-4 osoby

Potrzebne składniki:

1 łyżka oleju kokosowego
450g szpinaku mrożonego w formie brykietu (może też być świeży)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
śmietana 18% (w małym kubeczku)
1 łyżka oleju z pestek winogron
500g mięsa mielonego mieszanego wieprzowo - wołowego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sól

Wykonanie:

Przygotuj sobie dwie patelnie. Na jednej z nich przygotuj szpinak wg przepisu, który podałam TUTAJ.
Na drugiej patelni rozgrzej olej z pestek winogron i podsmaż mięso. Koniecznie pamiętaj o suszonych ziołach, soli i pieprzu. Następnie dodaj do mięsa mielonego przygotowany szpinak i całość wymieszaj.
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu i podawaj z mięsem zanurzonym w sosie szpinakowym.
Ja to spaghetti podaje z makaronem pełnoziarnistym, który wrzucam po ugotowaniu do sosu. Całość mieszam i podaję na głębokich talerzach.

A Wy, jakie lubicie spaghetti bardziej? Piszcie, gotujcie i komentujcie.

Pozdrawiam Wszystkich, a poniżej utwór, który był inspiracją do tego przepisu.
P.S. Dziękuję Gosi za ten koncert.

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3