Babo, babo...

26.03.2016

Witajcie Moi Drodzy z okazji świąt Wielkanocnych życzę Wam dużo zdrowia i radości, a także rodzinnych spotkań.
Przy okazji świąt przedstawiam Wam przepis na babkę piaskową.
Porcja:
1 sztuka

Potrzebne składniki:

20 jajek przepiórczych
250g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy (mała porcja)
4 łyżki kakao ekspresowego

Do posypania
cukier puder


Wykonanie:

Przygotuj sobie dwie miski i naczynie na jajka, np. miseczkę.
Do jednej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, a także cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj cukier i jajka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji powoli dosypuj składniki wymieszane w pierwszej misce. Pamiętaj, aby całość ucierać możliwie krótko mikserem, na niskich obrotach. Zapobiegnie to, uwolnieniu się glutenu z mąki. Uwolniony gluten może pogorszyć konsystencję gotowego ciasta.
Wysmaruj foremkę do pieczenia babki masłem, a następnie obsyp ją bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełóż połowę ciasta. Pozostałe ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, a potem przełóż do foremki. Na koniec dodaj pozostałą część ciasta. Dzięki temu uzyskasz ładną dwukolorową babkę.
Piekarnik nagrzej do 170°C i wstaw do niego foremkę z ciastem. Po około 60 min. sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona. Patyczek po wbiciu i wyjęciu musi być suchy.
Po ostygnięciu wyjmij babkę z formy i posyp cukrem pudrem.

Życzę smacznego

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3