Czerwony pęczak

18.04.2016

Witajcie dzisiaj napiszę Wam o moim sposobie na kaszę pęczak.
Jak wiadomo nie od dziś kasze są zdrowe, ale nie ma się co oszukiwać w smaku i w wyglądzie, nie są powalające. Są za to świetną bazą do różnych dodatków i składników, z którymi można je łączyć.
Pamiętam, jak kiedyś byłam na obiedzie w restauracji samoobsługowej. Miałam już prawie pełny talerz, a tu proszę kasza pęczak się do mnie uśmiecha i zaprasza, żeby ją spróbować. Muszę przyznać, że do dziś pamiętam jej kolor, wygląd no i smak, bo uległam jej i nałożyłam sobie trochę. Warto było... Poniżej moja wersja kaszy pęczak.
Niech inspiracją do tego prostego dania, będzie utwór, który ma bardzo krótki i prosty tekst, ale w połączeniu z muzyką jest genialny. Pamiętam, że tak samo ten utwór zrobił na mnie wrażenie jak i to danie.

Porcja:
3 osoby

Potrzebne składniki:

1 szklanka kaszy pęczak
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy
0,5 łyżeczki papryki wędzonej
świeżo mielony pieprz
sól

Wykonanie:

W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Lekko je zarumień, tylko uważaj, bo czosnek bardzo łatwo się przypala. Dodaj mały koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość podsmaż, aż koncentrat pomidorowy lekko odparuje i zrobi się ciemniejszy.
Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowaną kaszę według przepisu podanego wcześniej, najlepiej jak będzie jeszcze ciepła. Całość wymieszaj w garnku. Kasza najlepiej sprawdza się z pieczonym mięsem lub rybą, a zwłaszcza w daniach gdzie nie ma sosu. Zamiast kaszy pęczak możecie użyć ryż lub kaszę jaglaną. Wykorzystajcie to, co macie w domu.
Sekretem tego dania jest podsmażony czosnek i papryka wędzona. Kasza przyprawiona w ten sposób ma lekko czerwony kolor i posmak orzechowy.
Ja podałam kaszę pęczak moim gościom ze szpinakiem i szynką myszką. Przepis na nią podam innym razem.

Pozdrawiam
Magda

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3