Wiosennie mi

13.05.2016

Witam Was serdecznie w ten wiosenny dzień, a w zasadzie letni, bo od kilku dni w Szczecinie mamy temperatury powyżej 20°C. Do kalendarzowego lata jeszcze trochę daleko, ale póki co, mamy wiosnę. Nich Ona dzisiaj będzie inspiracją do mojego przepisu.
Wiosna jest moją ulubioną porą roku, a maj najpiękniejszym miesiącem w roku. Uwielbiam ją za bogactwo kolorów, zapachów, a także za upragnione świeże warzywa i owoce, których tak bardzo jesteśmy spragnieni po zimie.
Dzisiejszy przepis będzie o szparagach, na które zawsze czekam cały rok. Są bardzo mało kaloryczne i smaczne, ale niestety mocno przez nasz Polaków niedocenione. Myślę, że wynika to z niewiedzy i strachu przed tym, co nowe. Wystarczy poszperać trochę w internecie, żeby znaleźć przepis na miarę swoich sił i możliwości. A może moja propozycja podania szparagów Was przekona?
Zazwyczaj podaję szparagi gotowane, a w tym roku postanowiłam przygotować pieczone. Wyszły bardzo dobre, więc dzielę się z Wami poją propozycją ich podania.
Poniżej przepis.
Porcja:
3 osoby

Potrzebne składniki:

pęczek świeżych, białych szparagów
50g łuskanego słonecznika
3 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
świeżo mielony pieprz
sól

Wykonanie:

Pierwszym, ważnym krokiem jest odcięcie od 2 do 3cm końców szparagów w zależności od ich świeżości. Jest to konieczne, ponieważ końce są często wyschnięte i przez to szparagi są niesmaczne. Kolejno obierz szparagi obieraczką do jarzyn, uważając przy tym na ich najsmaczniejszą część, czyli główkę.
Następnie umyj szparagi pod bieżącą wodą i ułóż je w naczyniu, w którym będziesz je zapiekać w piekarniku. Koniecznie naczynie polej ok 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułóż szparagi obok siebie i posyp je słonecznikiem. Całość polej oliwą z oliwek i dodaj świeże zioła. Tak przygotowane szparagi w naczyniu piecz przez ok 30min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Przed podaniem, danie posól i dodaj pieprz według uznania.

Życzę smacznego

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3