Deser biało-czerwony

13.06.2016

Witam serdecznie wszystkich fanów słodkości, truskawek i ... piłki nożnej.
Nie jestem wielką fanką piłki nożnej, ale odkąd pamiętam przewijała się w moim życiu. Podczas studiów regularnie spotykałam się z grupą znajomych, z którymi wspólnie oglądałam mecze. Zamawialiśmy wtedy pizzę i oglądaliśmy. Wiem, że jadanie pizzy tak regularnie do najzdrowszych pomysłów nie należało, ale wtedy jeszcze nie miałam takiej "świadomości żywieniowej". Tak nawiasem mówiąc, to nie ważne były kalorie, nie ważne było kto, z kim gra i kto wygrywa, ale najważniejsze było spotkanie. To był nasz rytuał, zwyczaj. Wystarczył jeden telefon lub sms i już mieszkanie było pełne ludzi.
Dzisiaj, mam wrażenie, że musi się wydarzyć coś strasznego, żeby Twój dawny znajomy do ciebie zadzwonił. To przykre, ale z większością ludzi z tamtego okresu dzisiaj nie mam żadnego kontaktu. Wiem, że kilkoro z nich się pewnie na mnie obrazi za to, ale wolałabym, żebyście Wy i Oni zastanowili się, co w życiu jest ważne, a w zasadzie KTO. Kiedyś usłyszałam określenie, że przyjaciele są jak rodzina z wyboru. Coś w tym jest, bo przecież sami sobie ich dobieramy.
Dbajmy zatem o przyjaźnie, te stare i te nowe. Bez przyjaciół życie jest smutne i niepełne.
Pozdrawiam wszystkich moich przyjaciół i ten wpis dedykuję IM.
Poniżej przepis na wiosenno-letni deser.

Porcja:
3 osoby

Potrzebne składniki

250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
250g truskawek (szklanka)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
3 listki świeżej mięty
1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

W misce za pomocą miksera ubij śmietankę z cukrem pudrem. W drugiej misce lekko rozbij serek. Uważaj, na zbyt długie ubijanie serka.
Następnie do serka dodawaj ostrożnie po łyżce ubitą śmietanę i całość połącz mikserem na niskich obrotach.
Umyte i odszypułkowane truskawki wrzuć do miski i zmiksuj na mus, najlepiej blenderem. Dodaj cukier waniliowy, miętę, cynamon, świeżą miętę i cukier. Połącz całość w jednolitą masę.
Do przygotowanych naczyń (pucharki lub szklanki) wkładaj na przemian warstwę bitej śmietany z serkiem i warstwę musu truskawkowego.
Serek mascarpone ze śmietaną najlepiej wyciskaj przez specjalny worek do kremów lub zwyczajnie przez woreczek foliowy, z którego odetniesz róg.
Deser można przyozdobić świeżą miętą i koniecznie przed podaniem schłodzić w lodówce ok godz., a najlepiej dłużej.

p.s.1 na dodanym zdjęciu widać moją osobistą hodowlę mięty i melisy

p.s. 2 z racji piłkarskiego święta dla wszystkich fanów piłki nożnej i nie tylko, oficjalny utwór Euro 2016

pozdrawiam serdecznie
Magda

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3