Są trojaczki...!

24.07.2016

...w ogrodzie. W tym roku w moim warzywnym ogródku posiałam nasiona cukinii. Siejąc je przypomniała mi się wiosna 2015 kiedy to, robiłam grządki po raz pierwszy w swoim życiu. Owszem urosło kilka warzyw, ale nie wyglądało to wszystko, nazwijmy to "zgrabnie". Nie wzrósł mi koperek i pietruszka, a to raczej te proste warzywa. Miałam dosyć sporą grządkę ziół i one mi się udały. Miałam świeży rozmaryn, bazylię, tymianek, kolendrę i miętę...
Ale wracając do cukinii. W tym roku podeszłam do tematu ambitnie. Posiałam buraki, marchew i cukinię. Długo nic się z nią nie działo. Rosła marnie, a jak ruszyła, to prawie całą grządkę zajęły jej liście. Po dłuższym czasie nie zaglądania do niej, zdobyłam się na odwagę i ruszyłam jak prawdziwy działkowiec obejrzeć swoje plony.
Ku mojemu zdziwieniu znalazłam trzy piękne, dorodne i WIELKIE cukinie! Do MT krzyknęłam "Mamy trojaczki w ogródku"! Wierzcie mi, że duma mnie rozpierała, bo trochę cierpliwości, słońca, wody i się opłaciło czekanie.
Postanowiłam na cześć moich trojaczków podać wam trzy sprawdzone w mojej kuchni przepisy z cukinią w roli głównej.
Pierwszy przepis będzie na "kotleciki" z cukinii. Bardzo łatwo się je przyrządza. Świetnie smakują jako danie główne, ale można też je potraktować jako dodatek warzywny, np. na przystawkę. Ja moje kotleciki z cukinii potraktowałam jako danie główne i podałam je z zieloną sałatą, którą przyozdobiłam świeżymi warzywami i ziołami. Przepis podam w kolejnym wpisie.
Poniżej potrzebne składniki i sposób wykonania.

Porcja:
4 osoby

Potrzebne składniki:

1 duża cukinia (gruba)
1 jajko
bułka tarta
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta gałki muszkatołowej
olej rzepakowy
sól

Wykonanie:
Umyj i pokrój cukinię w plastry ok 0,5cm. Do bułki tartej wsyp przyprawy i całość wymieszaj. W drugiej misce rozkłuć jajko. Obtocz każdy kawałek cukinii najpierw w jajku, później w bułce tartej.
Tak przygotowane plastry smaż na oleju aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone plastry układaj na talerzu uprzednio wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w kuchni z cukinią

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3