2 z 3

21.08.2016

Witajcie. Tak jak obiecałam będzie drugi z trzech przepisów na danie z cukinią. Wiem, że trochę czasu minęło od ostatniego przepisu, ale wakacje i chwila relaksu nad polskim morzem pochłonęły mnie...
Odrobina spokoju, ciszy i szum morza natchnęły mnie do kilku pomysłów, które będę wcielać w życie w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że mój blog i moje pisanie o gotowaniu zaowocują czymś więcej.
Wracając do mojego ogródka, to bałam się jak on wytrzyma bez podlewania, ale na szczęście pogoda w tym roku jest przyjazna warzywom, za to mniej urlopowiczom. Nowej cukinii nie przybyło, za to zastałam sałatę zjedzoną przez ślimaki.
W dzisiejszym przepisie wykorzystałam cukinię i inne warzywa jako nadzienie do naleśników, na które przepis podałam wcześniej. Od jakiegoś czasu robimy w naszej kuchni różne warianty nadzień do naleśników. Niektóre wychodzą lepsze, niektóre gorsze, ale fajnie jest odkrywać stare smaki na nowo i nadawać im nowe znaczenie.
Poniżej lista potrzebnych składników i sposób wykonania.

Porcja:
4 osoby

Potrzebne składniki:

2 łyżki masła klarowanego
1 mała cukinia
3 selery naciowe
4 pieczarki
1 cebula
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo mielony pieprz
sól


Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyj i obierz najlepiej obieraczką do jarzyn. Nie obieramy cukinii. Z selera odetnij część z liśćmi i jaśniejszą końcówkę z drugiej strony.
Cebulę pokrój drobno w kostkę i podsmaż ją na patelni na maśle klarowanym. Resztę warzyw zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do cebuli. Całość duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw przyprawami, a także solą i pieprzem według uznania.
Do usmażonych wcześniej naleśników włóż farsz i zwiń je w rulon. Nie wkładaj zbyt dużo farszu, bo w trakcie przekładania naleśników na patelni może się wysypać. Tak zawinięte naleśniki podsmażaj na maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru.
p.s. na załączonym zdjęciu warzywa były pokrojone w kostkę, a nie tarkowane na tarce. Nie sprawdziło się to, ponieważ warzywa się wysypywały.
Życzę smacznego

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3