Kurcze w pomidorach

18.9.2016

Witam. Chciałabym dzisiaj przedstawić Wam bardzo prosty i szybki przepis na obiad. Do tego dania będą potrzebne Wam dwa główne składniki i troszkę przypraw...

Przepis na to danie nie jest mojego autorstwa, ale zawiera moje modyfikacje. Danie to podpatrzyłam kiedyś w jakimś programie w telewizji i już od bardzo dawna gości w moim domu. Dlatego postanowiłam się dziś z Wami podzielić tym przepisem. Jeżeli lubisz pierś z kurczaka, a brak ci już pomysłu, to ten przepis jest dla ciebie. Kurczak przygotowany w ten sposób jest dietetyczny i bardzo soczysty.
Poniżej lista potrzebnych składników i sposób wykonania.

Porcja:
2 osoby

Potrzebne składniki:
2 piersi z kurczaka pojedyncze
2 gałązki pomidorków koktajlowych (po 2 szt.)
szczypta papryki wędzonej (na każdą ze stron piersi z kurczaka)
szczypta przypraw typu Bruschetta (na każdą ze stron piersi z kurczaka)
2 gałązki rozmarynu świeżego (ok 4cm)
oliwa z pestek winogron
świeżo mielony pieprz
sól

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie odkrój żyłki i błonki. Jeżeli pierś jest grubsza niż 3 cm, to przekrój ją wzdłuż. Następnie przypraw każdy z kawałków piersi z obu stron przyprawami i natrzyj odrobiną oliwy z pestek winogron. Kolejnym krokiem będzie położenie gałązek świeżego rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Ja na każdy kawałek kurczaka kładę po jednej gałązce z dwoma pomidorkami.
Tak przyprawione kawałki kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stC. Mięso wstaw na środku piekarnika z włączonym grzaniem na górze i na dole.
Pierś z kurczaka dość szybko się piecze, więc trzeba uważać żeby jej nie wysuszyć. Dla pewności przykryj naczynie pokrywką. Ja zazwyczaj tego nie robię, ale początkującym polecam jednak przykrycie naczynia. Danie będzie gotowe jak pierś się lekko zarumieni, a skórka na pomidorkach zacznie lekko pękać. Pieczenie trwa od 25 do 30 min w zależności od piekarnika i grubości mięsa.
Pierś w tym wydaniu jest bardzo soczysta, ponieważ sok z pomidorków świetnie ją nawilża, a do tego jest bardzo aromatyczna od dodanych ziół.
Życzę smacznego

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3