Zupa z rosołu z wczoraj...

01.4.2017

Inspiracją do dzisiejszego przepisu była parodia piosenki Sarsy pt. "Naucz mnie", którą to bardzo lubimy słuchać w naszym domu. Zawsze nas rozbawia i rozśmiesza...
Pomyślałam, że z racji 1 kwietnia i Prima Aprilis, który dziś wypada, mój przepis powinien pasować do tego dnia i być przedstawiony trochę z przymrużeniem oka.
Tytuł mojego przepisu jest fragmentem teksu piosenki "Pomidorowa", którą fantastycznie sparodiował Letni, Chamski Podryw i świetnie opowiada o zupie pomidorowej, którą to zrobiono z rosołu z wczoraj.
Oczywiście ja i moja Babcia, która jest autorką dzisiejszego przepisu nie robimy tak tej zupy, ale słyszałam, że niektórzy takie cuda potrafią.
Babcia Bożenka zupę wg tego przepisu przygotowuje na swoje niedzielne obiadki już od lat. Mimo, że każdy w rodzinie zna tę zupę, to za każdym razem jest prośba do babci, by zrobiła pomidorową z kluseczkami. Lepiej Wam powiem, ta zupa nigdy się nie nudzi, a wykonanie jej jest banalnie łatwe. Pewnie, że nie ma jak u babci, ale Wy też czasami możecie zaprosić babcię.
A teraz lista składników i bardzo trudna droga wykonania tego "rosołu".

Porcja:
3 osoby

Czas:
40 min

Koszt dania:
10zł

Potrzebne składniki:

2 skrzydełka lub korpus na wywar (opcjonalnie)
1 garść mrożonej włoszczyzny lub 0,5 porcji świeżej włoszczyzny
1 puszka krojonych pomidorów
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki mąki
śmietana 12 %
odrobina mleka
sól
pieprz

kluski:
1 jajko
2 łyżki mąki


Wykonanie:

Wrzuć mięso do zimnej wody i dodaj przyprawy. Nie wlewaj zbyt dużo wody. Wystarczą ok 3 szklanki. Całość zagotuj i gotuj do miękkości mięsa. Jeżeli gotujesz wywar tylko warzywny, to pomiń ten punkt i przejdź dalej.
Kolejno dodaj warzywa i gotuj do ich miękkości. Rób to powoli, bo zupie trzeba dać chwilę czasu. Będzie smaczniejsza!
Następnie dodaj pomidory z puszki. Kolejnym ważnym krokiem w gotowaniu naszego "rosołu" będzie zagęszczenie go. W tym celu do kubka dodaj 0,5 kubeczka śmietany, a do niej dodaj 0,5 łyżki mąki. Rozmieszaj całość energicznie. Jak będzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę mleka.
Nie wlewaj zawartości kubka bezpośrednio do zupy. Pamiętaj żeby do kubka z rozmieszaną mąką i śmietaną dodawać powoli gorącą zupę. W ten sposób zapobiegnie to zwarzeniu się jej. Dopiero po takim zabiegu możesz przelać całość do zupy.

Ciasto na kluseczki zrobisz w bardzo prosty sposób. Do kubka wbij jajko, a następnie dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj to. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki, gdy będzie zbyt rzadkie lub mleka żeby je rozrzedzić. Ciasto delikatnie wlewaj do zupy za pomocą łyżeczki, tak aby powstawały wąziutkie paseczki. Rób to powoli, tak aby cisto samo zsuwało się z łyżeczki.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Babcia wywar na zupę gotuje na kostce rosołowej, bez dodatku ziela angielskiego i liścia laurowego. Możecie wybrać wersję, która bardziej Wam odpowiada.

Życzę miłego gotowania i przyjemnego posłuchania utworu przewodniego dzisiejszego przepisu.
p.s. zdjęcie też jest z przymrużeniem oka.

Pozdrawiam serdecznie
M.


Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3