Świąteczne ciasteczka kruche

12.12.2015

Nadszedł ten świąteczny czas, tak długo przez nas oczekiwany. Już za chwilę Wigilia Bożego Narodzenia, czyli ten dzień, na który często bardzo długo czekamy, a najbardziej chyba dzieci. Jest jednak sporo ludzi, którzy z różnych względów nie lubią tego "świątecznego zamieszania". Uszanujmy to, bo każdy ma prawo spędzić ten czas jak chce.
Ja Boże Narodzenie bardzo lubię. Lubię tą krzątaninę w domu, zapach świeżej choinki, ciast i wspaniałych potraw, których receptury w każdym domu są wyjątkowe, bo często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Święta kojarzą mi się z miłością do naszych bliskich i wspólnym celebrowaniu świąt przy jednym stole. To rzadkie chwile, bo w zabieganym codziennym dniu brak nam czasu na zatrzymanie się, rozmowę, wspólny posiłek. Wykorzystajmy mądrze ten wspólny czas i po prostu bądźmy razem.
Inspiracją do dzisiejszego przepisu był utwór "Bajka" Sylwii Grzeszczak z płyty "Sen o przyszłości". Bardzo lubię tą wokalistkę, uważam, że ma mądre teksty piosenek, a do tego pięknie śpiewa.
Wiem, że ze świętami większości kojarzą się kolędy, a przynajmniej piosenki świąteczne, a mnie w ten nastrój wprowadziła właśnie Sylwia Grzeszczak. Święta są trochę bajkowe, a z perspektywy dziecka najbardziej. Właśnie chyba za to na nie czekam cały rok.
"A to że potrafimy razem być,
ani złotówki do dziś postawił nikt".

/sł. Marcin Piotrowski/

Potrzebne składniki:

300g mąki krupczatki
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka (białka należy odłożyć do smarowania)



Wykonanie:

Do przesianej mąki przez sito dodaj kolejno masło (koniecznie prosto z lodówki), które najlepiej zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodaj cukier puder (bez grudek i bryłek) i żółtka. Całość połącz w jednolitą masę zagniatając energicznie ciasto. Ważny jest czas, ponieważ jak za długo będziesz je wyrabiać tłuszcz zacznie się rozpuszczać. Uformuj kulkę z ciasta, przykryj folią spożywczą żeby nie wyschło i schowaj do lodówki na 30 min. Następnie ciasto podziel na cztery części nożem i trzy z nich zostaw w lodówce. Pierwszą część rozwałkuj wałkiem do ciasta najlepiej na stolnicy na placek o grubości ok1-1,5cm. Pamiętaj o podsypaniu odrobiną mąki stolnicy i wałka, bo inaczej ciasto przyklei się. Z tak przygotowanego ciasta wyciśnij foremką dowolne kształty. Jak nie masz foremek możesz użyć szklani, z której uzyskasz piękne i równe koła.
Wyciśnięte kształty ciastek układaj od razu na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu będziesz mogła w szybki sposób zdjąć upieczone ciastka. Przed włożeniem blaszki do piekarnika posmaruj ciasteczka białkiem lekko roztrzepanym, dzięki czemu ciastka będą złote i lśniące. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ciastka przez ok. 5-10 min do momentu uzyskania złotego koloru. Dobrze jest mieć drugą blaszkę, bo w trakcie pieczenia pierwszej partii ciasteczek, można szykować drugą porcję ciastek z drugiej porcji ciasta. I tak kolejno z trzeciej i czwartej porcji ciasta.
Ciasteczka trzeba wyciągać ostrożnie, bo świeże są bardzo kruche i w dodatku gorące. Ja delikatnie zsuwam je z blaszki.
Po wystygnięciu można dowolnie dekorować, lub pozostawić bez dodatków. Takie też będą wyśmienite.

Życzę Wesołych Świąt i powodzenia w kuchni

P.S.Poniżej utwór do posłuchania

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3