Łatwe ciasto z bananami, czyli jak szybko zrobić słodki deser
04.01.2016Do dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie koleżanka, która napisała dziś do mnie z prośbą o łatwy przepis na ciasto.
Przypomniał mi się mój pierwszy przepis na ciasto, który mam wycięty z gazety i wsadzony jest do mojego zeszytu z przepisami. Jak dobrze pamiętam to było to jeszcze w ogólniaku, czyli jakieś 17 lat temu. O rany jak dawno! Nie w znaczeniu ile mam lat, tylko od jak dawna mam swój zeszyt z przepisami i od jak dawna mam przysłowiowego kręćka na punkcie gotowania.
Przepis jest bardzo łatwy i zrobi go każdy, kto włoży w to trochę serca i zaangażowania, a do tego będzie trzymał się przepisu! To ważne zwłaszcza w początkowej fazie nauki gotowania. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa żeby móc upiec proste ciasto, które będzie smaczne i pachnące. A poza tym zawsze to będzie zdrowszy deser od kupnych gotowców, które naszprycowane są chemią i barwnikami tylko po to, żebyśmy wyszli ze sklepu właśnie z tym ciastem.
Potrzebne składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
6 całych jaja
szczypta soli
2 duże banany
papier do pieczenia
tortownica
Wykonanie:
Całe jajka ubij na pianę mikserem z cukrem, który dodawaj po trochu. Następnie dodaj mąkę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładaj blisko siebie obrane banany pocięte w plastry o grubości ok. 1 cm. Ciasto piecz w temp. 180°C przez ok. 50 min bez termoobiegu z grzaniem na górze i na dole. Ciasto i tak będzie miało chrupiącą górę, więc termoobieg mógłby je za bardzo wysuszyć.
Moje wskazówki:
Ciasto jest dość słodkie, więc jak nie lubisz zbyt słodkich ciast, to proponuję mniejszą ilość cukru. Ja ciasto podaję posypane cukrem pudrem, ale robiłam je też w wersji z polewą czekoladową. To raczej dla amatorów bardzo słodkich wrażeń.
Banany można zastąpić jabłkami, także robiłam i ciasto smakuje mniej słodko.
Ważną informacją jest też znanie wymiarów własnej tortownicy. Ja długo nie mogłam dojść dlaczego moje ciasta są takie niskie, aż popytałam wśród osób, które pieką i okazało się, że moja tortownica jest z kategorii ? duża? i ma średnicę 28cm. Nie jest to standardowy wymiar, więc trzeba uważnie czytać przepisy i sprawdzać na jaki rozmiar tortownicy jest przepis.
Gdyby ktoś potrzebował przepisu na tortownicę 26cm, to chętnie podam.
Pozdrawiam na słodko
M.
Przypomniał mi się mój pierwszy przepis na ciasto, który mam wycięty z gazety i wsadzony jest do mojego zeszytu z przepisami. Jak dobrze pamiętam to było to jeszcze w ogólniaku, czyli jakieś 17 lat temu. O rany jak dawno! Nie w znaczeniu ile mam lat, tylko od jak dawna mam swój zeszyt z przepisami i od jak dawna mam przysłowiowego kręćka na punkcie gotowania.
Przepis jest bardzo łatwy i zrobi go każdy, kto włoży w to trochę serca i zaangażowania, a do tego będzie trzymał się przepisu! To ważne zwłaszcza w początkowej fazie nauki gotowania. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa żeby móc upiec proste ciasto, które będzie smaczne i pachnące. A poza tym zawsze to będzie zdrowszy deser od kupnych gotowców, które naszprycowane są chemią i barwnikami tylko po to, żebyśmy wyszli ze sklepu właśnie z tym ciastem.
Potrzebne składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
6 całych jaja
szczypta soli
2 duże banany
papier do pieczenia
tortownica
Wykonanie:
Całe jajka ubij na pianę mikserem z cukrem, który dodawaj po trochu. Następnie dodaj mąkę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładaj blisko siebie obrane banany pocięte w plastry o grubości ok. 1 cm. Ciasto piecz w temp. 180°C przez ok. 50 min bez termoobiegu z grzaniem na górze i na dole. Ciasto i tak będzie miało chrupiącą górę, więc termoobieg mógłby je za bardzo wysuszyć.
Moje wskazówki:
Ciasto jest dość słodkie, więc jak nie lubisz zbyt słodkich ciast, to proponuję mniejszą ilość cukru. Ja ciasto podaję posypane cukrem pudrem, ale robiłam je też w wersji z polewą czekoladową. To raczej dla amatorów bardzo słodkich wrażeń.
Banany można zastąpić jabłkami, także robiłam i ciasto smakuje mniej słodko.
Ważną informacją jest też znanie wymiarów własnej tortownicy. Ja długo nie mogłam dojść dlaczego moje ciasta są takie niskie, aż popytałam wśród osób, które pieką i okazało się, że moja tortownica jest z kategorii ? duża? i ma średnicę 28cm. Nie jest to standardowy wymiar, więc trzeba uważnie czytać przepisy i sprawdzać na jaki rozmiar tortownicy jest przepis.
Gdyby ktoś potrzebował przepisu na tortownicę 26cm, to chętnie podam.
Pozdrawiam na słodko
M.