Wyzwanie tygodnia: liczi

21.02.2016

Witajcie, postanowiłam sobie, że raz w tygodniu na warsztat mojej kuchni będę brać jeden składnik, który będę wykorzystywać w przygotowaniu dania.
Dział ten zaczynam od owoców liczi, które dostałam w prezencie z prośbą: "zrób coś z tego dobrego". Owoce liczi, mają dużo wody w sobie i są bardzo słodkie. Smakiem przypominają winogrona. Pomyślałam, że ciekawie powinny smakować w połączeniu z mięsem. Tak powstał pomysł na połączenie z polędwiczką wieprzową i pieczarkami. Wiem, że brzmi dziwnie, ale zapewniam was, że danie wyszło całkiem smaczne.
Uważam, że warto być odważnym w kuchni, bo z tej odwagi może wyjść coś niebywałego.
Porcja:
3-4 osoby

Potrzebne składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
6 pieczarek
3 liczi
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła klarowanego
szczypta przyprawy do potraw z grilla
świeżo mielony pieprz
sól

Wykonanie:

Polędwiczkę pokrój w cienkie plastry o grubości ok 0,5cm i przypraw ją. Smaż ją na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smażenie powinno zająć Tobie chwilkę, czyli po ok 3 min na każdą ze stron. Zbyt długie smażenie polędwiczki spowoduje wysuszenie jej. Następnie polędwiczkę odłóż na bok, a na tej samej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła klarowanego. Zobaczysz jaki zrobi się ciekawy sos. Do sosu wrzuć obrane i pokrojone liczi. Całość duś na małym ogniu.
Na drugiej patelni rozgrzej olej kokosowy, na który wrzuć umyte i obrane pieczarki. Ja pieczarki pokroiłam na cztery części, ponieważ lubię duże kawałki pieczarek. Pamiętaj, że olej kokosowy można rozgrzać do wysokiej temperatury, a w takiej temperaturze pieczarki zamykają się i w środku pozostają soczyste. Pieczarki podsmażaj aż do momentu zarumienienia się.
Tak przygotowane pieczarki przełóż do patelni z sosem i liczi. Dodaj polędwiczki i całość podawaj jak na zdjęciu poniżej.
Życzę smacznego i czytajcie o kolejnych wyzwaniach tygodnia.
Pozdrawiam
p.s. poniżej utwór, który zawsze jak słyszę, to wprowadza mnie w dobry nastrój.
Kosheen "Catch", aż chce się gotować!

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3