Smażony makaron z ...

03.05.2016

Witajcie, inspiracją do dzisiejszego przepisu jest moja miłość... do makaronu. To jest coś, przed czym nie mogę się powstrzymać i opanować. Uwielbiam wszystkie gatunki makaronów, pod różnymi postaciami, ale najbardziej lubię ten świeżo ugotowany bez żadnych dodatków. Zamiłowanie to jest chyba dziedziczne, ponieważ taki ledwie odcedzony makaron prosto z sita uwielbia moja mama i moja córa.
Danie, o którym chcę Wam dzisiaj napisać, zrobiłam kiedyś, gdy musiałam szybko ugotować obiad. Makaron mam zawsze pochowany po szafkach w mojej spiżarni, bo często używam go do różnych dań.
Tym razem postanowiłam podsmażyć makaron i podać go z warzywami mrożonymi. Nie ma, co się bać mrożonek, są one przygotowywane z dojrzałych warzyw w momencie, kiedy jest na nie sezon. Bardzo są pomocne w okresie zimowym, kiedy nie mamy możliwości kupienia pełnowartościowych warzyw.

Porcja:
3 osoby

Potrzebne składniki:

250g makaronu spaghetti razowego
750g warzyw mrożonych po włosku
2 filety pojedyncze z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka curry
sól
świeżo mielony pieprz


Wykonanie:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (ok 1 łyżeczka) z dodatkiem 1 łyżki oleju rzepakowego wg przepisu na opakowaniu. Olej spowoduje, że makaron nie poskleja się w trakcie gotowania. Ugotowany makaron odcedź na sicie i tak go pozostaw.
Na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym wrzuć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przyprawioną wcześniej odrobiną soli, pieprzu, a także szczyptą papryki wędzonej i curry. Gdy kurczak jest gotowy, przełóż go na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć zamrożone warzywa. Duś je pod przykryciem do miękkości przez ok. 12min. Następnie odkryj patelnię i zwiększ ogień pod nią. Smaż warzywa przez ok 5 min, aż się zarumienią. Koniecznie często je mieszaj żeby się nie przypaliły, tylko podsmażyły. Pod koniec smażenia wrzuć odcedzony makaron. Dodaj przyprawy dołączone do warzyw, a także olej sezamowy, sos sojowy, curry i paprykę wędzoną.
Na koniec wrzuć kurczaka i całość podawaj na talerzu. Jeżeli w trakcie smażenia warzywa wyschły za bardzo, polej je tuż przed podaniem np. oliwą smakową lub oliwą z oliwek.
Danie to jest tak sycące, że ja je jadam bez mięsa. Możecie także zamienić kurczaka na krewetki. Ja już tak jadłam i było bardzo smaczne.

Jak o miłości, to pierwsze skojarzenia mam z utworem "Moje serce" w wykonaniu Mariki. A znacie wersję akustyczną? Jest świetna.

Pozdrawiam. Życzę smacznego i miłego słuchania

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3