Ciasto z rabarbarem

01.06.2016

Pozostając w tematyce wiosennej, chciałabym Wam dzisiaj podać przepis na bardzo szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem. Przepis na to ciasto dostałam od mojej babci, która robi je już od dawna.
Osobiście staram się kupować i gotować z produktów sezonowych. To jest najlepsza forma dostarczania organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Było już o szparagach, a teraz czas na wiosenny owoc, czyli rabarbar. Jest on dość kwaśny i dlatego wiele osób go nie lubi, ale można go dodawać do różnych deserów i dzięki temu zyskują nieco inny charakter.
Inspiracją do tego przepisu był film pt. "I że Cię nie opuszczę...", który odkryłam kiedyś przypadkowo i ostatnio obejrzałam go jeszcze raz. Jest to piękny film o miłości, której nic, ani nikt, nie jest w stanie zniszczyć. Do tego trzeba dodać, że jest to film oparty na faktach.
Pieczenie ciast kojarzy mi się z miłymi sytuacjami, bo pieczemy je z różnych okazji, urodzin, imienin, albo po prostu... z miłości.
Porcja:
tortownica

Potrzebne składniki:

0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
0,5 kg rabarbaru (ok 3 szt.)

do rabarbaru:
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego


Wykonanie:

Oddziel żółtka jajka od białek. Następnie białka ubij na pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, żółtka, i olej. Nie przerywając ubijania mikserem, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą wcześniej przez sito.
Umyj i obierz obieraczką rabarbar, a następnie pokrój go na kawałki ok 2cm i wrzuć do miski, dodaj cukier, cynamon i cukier waniliowy. Pozostaw tak przygotowane owoce przez ok 30 min, aż puszczą sok.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej 1 porcji ciasta i wrzuć 1 porcji owoców. Kolejno wlej resztę ciasta i wsyp resztę owoców, tylko bez powstałego soku. Owoce delikatnie powtykaj w ciasto.
Całość piecz w piekarniku z grzaniem na górze i na dole przez ok 1 godz., w temp. 200°C. Ja tortownicę kładę na środku w piekarniku. Na koniec, na 15min przekładam ciasto na sam dół piekarnika, żeby dopiec spód. Ciasto przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeżeli jest suchy oznacza to, że jest gotowe i można je wyjąc. Gdy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem lub zrób lukier.
Ja ciasto podaję z lukrem, ale robię z różnymi owocami. Oprócz rabarbaru w zeszłym roku wypróbowałam jagody, następnym razem będzie z truskawkami...
Do posłuchania dziś utwór The Cure "Pictures Of You" z filmu "I że Cię nie opuszczę...".
Życzę smacznego i polecam Wam ten film, bo jest piękny i wzruszający.

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3