Przepis z życia wzięty
16.07.2016Witam, wszystkich wiem, że dzisiejszy przepis nie jest w cale odkrywczy, ale wbrew pozorom zrobienie dobrego naleśnika nie jest wcale takie proste. Muszę
nadmienić, że mnie naleśniki nigdy nie wychodziły i ten przepis jest zlepkiem kilku przepisów, które w naszym domu zostały wypróbowane i połączone w bardzo
smaczną całość.
Tu chciałbym przedstawić Mojego Towarzysza życia i kuchni. Bez jego wsparcia i pomocy nie byłoby przepisu na naleśniki, tego blogu i pewnie jeszcze kilu ważnych rzeczy...
MT tak w skrócie będę o nim pisać robi najlepsze naleśniki na świecie. Kiedyś usłyszałam powiedzenie, że małżeństwo jest jak naleśnik, rzadko kiedy udaje się za pierwszym razem. Mojemu T zawsze wychodzą...
Poniżej podstawowy przepis na ciasto na naleśniki, a już w kolejnych wpisach podam czym my nadziewamy naleśniki.
Porcja:
4 osoby
Potrzebne składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbij całe jaja, dodaj mleko, wodę, cukier i sól. Całość pomału wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Nie mieszaj ciasta zbyt długo, bo gaz z wody szybko ucieka i nie uzyskasz efektu puszystego ciasta. Kiedy ciasto będzie jednolite, rozgrzej patelnię z 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego.
Ciasto wlewaj chochlą do zupy. Ilość ciasta trzeba dobrać do wielkości patelni. Nie może być go zbyt dużo, ani zbyt mało żeby naleśnik był elastyczny i smaczny.
Naleśniki smażymy z dwóch stron. Obracamy go w momencie, kiedy ciasto z góry jest ścięte. Robimy to delikatnie potrząsając patelnią, aż naleśnik się odklei od patelni. Następnie energicznym ruchem podrzucamy lekko patelnię do góry i przewracamy naleśnik na drugą stronę. Ważne jest żeby naleśnik wrócił na patelnię, a nie na kuchenkę lub podłogę.
Olej dajemy na patelnię przed każdym smażeniem.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Polecam farsz:
Warzywny z cukinią
Tu chciałbym przedstawić Mojego Towarzysza życia i kuchni. Bez jego wsparcia i pomocy nie byłoby przepisu na naleśniki, tego blogu i pewnie jeszcze kilu ważnych rzeczy...
MT tak w skrócie będę o nim pisać robi najlepsze naleśniki na świecie. Kiedyś usłyszałam powiedzenie, że małżeństwo jest jak naleśnik, rzadko kiedy udaje się za pierwszym razem. Mojemu T zawsze wychodzą...
Poniżej podstawowy przepis na ciasto na naleśniki, a już w kolejnych wpisach podam czym my nadziewamy naleśniki.
Porcja:
4 osoby
Potrzebne składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbij całe jaja, dodaj mleko, wodę, cukier i sól. Całość pomału wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Nie mieszaj ciasta zbyt długo, bo gaz z wody szybko ucieka i nie uzyskasz efektu puszystego ciasta. Kiedy ciasto będzie jednolite, rozgrzej patelnię z 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego.
Ciasto wlewaj chochlą do zupy. Ilość ciasta trzeba dobrać do wielkości patelni. Nie może być go zbyt dużo, ani zbyt mało żeby naleśnik był elastyczny i smaczny.
Naleśniki smażymy z dwóch stron. Obracamy go w momencie, kiedy ciasto z góry jest ścięte. Robimy to delikatnie potrząsając patelnią, aż naleśnik się odklei od patelni. Następnie energicznym ruchem podrzucamy lekko patelnię do góry i przewracamy naleśnik na drugą stronę. Ważne jest żeby naleśnik wrócił na patelnię, a nie na kuchenkę lub podłogę.
Olej dajemy na patelnię przed każdym smażeniem.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Polecam farsz:
Warzywny z cukinią