Sakiewki poświąteczne

22.12.2018

Moi Drodzy, dzisiejszy przepis to propozycja na wykorzystanie tego, co pozostanie Wam ze świątecznego stołu.

Starajmy się kupować tyle, ile jesteśmy w stanie przejeść lub wykorzystujmy to co nam zostało na kilka sposobów. Przerabiajmy pozostałości na nawą potrawę lub dzielmy się z potrzebującymi np. z Jadłodzielnia Szczecin.

Rozejrzyjcie się dookoła, bo może w pobliżu Was jest ktoś potrzebujący, który bardzo ucieszy się z Waszego gestu.

Pamiętajcie, nie trzeba robić czegoś wielkiego, wystarczy cokolwiek. To i tak bardzo dużo dla kogoś kto święta musi spędzać w głodzie i nędzy.

Przed nami święta Bożego Narodzenia, więc tym bardziej pomyślcie co wkładacie do swojego świątecznego koszyka.

Korzystając z okazji życzę zdrowych, radosnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia

Porcja:
6 osób

Czas:
25 min

Potrzebne składniki:
500g kapusty wigilijnej
1 ciasto francuskie
Pozostałe ze świąt kawałki mięsa pieczonego i wędliny
1 jajko
Czarnuszka do posypania

Wykonanie:
Na suchej patelni podsmaż pokrojone na kawałki pozostałe ze świąt wędliny i różne pieczone mięsa. Generalnie, to co zostało Wam w lodówce po świętach.

Dodaj do tego pozostałą kapustę wigilijną i odparuj nadmiar wody.

Ciasto francuskie rozwiń z rolki i potnij na 6 równych kwadratów. Do każdego kawałka nałóż ciepły, ale nie gorący farsz. Po kolei zbieraj do siebie wszystkie krańce ciasta i skręć je u góry, tak aby powstała sakiewka.

Gotowe sakiewki połóż na papierze do pieczenia na blachę. Posmaruj je jajkiem za pomocą pędzelka i posyp czarnuszką. Jest bardzo aromatyczna, a to doskonale będzie pasować do Waszego nadzienia.

Ciasto z farszem można składać w dowolny kształt, np. kopertę lub warkocz. W taki sposób zwijałam ciasto na dzisiejszym pokazie kulinarny na Szczecińskim Bazarze Smakoszy.

Całość piecz w piekarniku z grzaniem góra i dół na środku piekarnika przez ok 10-15 min w temp. podanej na opakowaniu ciasta.

Sakiewki to idealna przekąska lub z dodatkiem delikatnej zupy krem pomysł na obiad.

Z najlepszymi życzeniami
Magda

NIE MARNUJMY, DZIELMY SIĘ!

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3